fredag 20 mars 2009

Vården i sociala media

En intressant tanke är att göra ett intranät till en levande nätgemenskap. Några organisationer har redan gjort det fullt ut, Kungälvs kommun exempelvis. Några har börjat och gett medarbetarna möjligheten.

Men finns det konkreta exempel på hur sociala media används inom sjukvården idag? Ett exempel som jag hittade i Dagens Medicin handlar om kirurger på Henry Fords Hospital i Detroit skriver operationsloggar i det sociala mediet Twitter. De lägger också upp operationsbilder YouTube. Senast kunde man följa en hjärnoperation (craniotomy) den 18 mars.

Ett annat exempel, också från Dagens Medicin, använder visserligen inte sociala media men handlar om ett internetbaserat program kan hjälpa människor med sömnproblem. Programmet har tagits fram av Apoteket AB och kallas Sömnhjälpen. Över 1500 människor har hittills använt programmet som bygger på kognitiv beteendeterapi.

Även Stockholms Läns Landsting har en enhet som heter Internetpsykiatri som också använder sig av kognitiv beteendeterapi via Internet. Behandlingen består av textmaterial och övningar att göra på egen hand hemma. Ungefär en gång i veckan har man uppföljande kontakt, via e-post, med erfarna behandlare.

Tipsa gärna om fler exempel på hur sjukvården använder framförallt sociala media.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar